Најзначајнији спортски успеси

Од свог настанка па до данашњих дана аероклуб Михајло Петровић је изнедрио велики број успешних такмичара у разним дисциплинама од којих су неки постигли и светски запажене резултате.

На пољу моделарства издваја се Момчило Милутиновић који је 1961. године летом свог модела од 4 часа, 58 минута и 11 секунди у класи А-2 постигао светски рекорд. Педесетих и шездесетих година веома успешан моделар који је постизао запажене резултате на европским и светским такмичењима био је Борислав Гунић (1952. год. 1. место на светском првенству у Аустрији, 1953. год, 1. место на европском првенству у Немачкој…)

На пољу падобранства Зоран Павићевић је имао такмичарски стаж дужи од 30 година (до 1955. је био члан Краљевачког аероклуба). 1957. године је поставио светски рекорд у скоку на циљ. У својој богатој каријери 8 пута је постављао државне рекорде, 13 пута је на првенству Југославије освајао прво место, више пута је био члан државне репрезентације... Најуспешнија жена падобранац била је Братислава Јеремић која је 1957. године поставила државни рекорд и исте године освојила звање првака државе. Поменућемо још и Милоша Петровића и Петримира Мишковића који су постизали врхунске резултате током 60-тих година. Такође смо имали екипу у дисциплини Relativ RW која је у касним 80-тим годинама била првак СФРЈ.

На пољу моторне пилотаже посебно се истакао Мијат Јовановић који је у више наврата био државни првак СФРЈ у прецизном летењу и рели дисциплини у оквиру СФРЈ нарочито 70-тих година (на разним такмичењима освојио је преко 60 златних, 80 сребрних и око 30 бронзаних медаља). Такође Миодраг Ивановић је био првак у истим дисциплинама у периоду касних 80-тих у СФРЈ и раним 90-тим у оквиру СРЈ. Као члан Аероклуба Михајло Петровић освојио је 21 златну, 6 сребрних и 9 бронзаних медаља. Добитник је Златног орла. Добрица Божић је носилац великог броја медаља и признања са бројних такмичења у земљи и иностранству, а пуних 10 година је непрекидно својим успесима обезбеђивао место у државној репрезентацији.


Златни орао
Њима припада небо - монографија аероклуба
Статуу Златног орла Ваздухопловни савез Србије додељује од 1957. год. за најбоље остварене резултате у спортском ваздухопловству у протеклој години. Многи је посматрају као животно дело јер је за њено освајање потребно велико улагање и рад кроз целу каријеру Монографија Аероклуба Михајло Петровић "Њима припада небо" - Раде Јоветић, Краљево, 1998.године

На пољу једриличарства Слободан Ђуровић је као учесник на више државних првенстава успео да направи једини 300 км троугао и прелет од непуних 500км. Осим тога успео је да освоји неколико сребрних и бронзаних медаља за поједине дисцплине на истим првенствима.

На пољу параглајдинга као летач који је поникао из аероклуба Краљево, Зоран Петровић-Гуги ниже победе на државном нивоу, а постиже велике успехе и на светском нивоу, посебно у дисципини прецизног слетања. Троструки је добитник Златног орла.

Свеукупно гледано аероклуб данас, има јаку кадровску и техничку базу на пољу једриличарства, што би у наступајућем периоду, пошто се отклоне објективне тешкоће које нас тренутно притискају, требало да резултира експанзијом добрих спортских резултата.

Свакако да се овде не могу набројати сви успеси и резултати ваздухопловаца који су потекли из Аероклуба Михајло Петровић, а за детаљније податке може послужити монографија Аероклуба Михајло Петровић "Њима припада небо" - Раде Јоветић, Краљево, 1998.године

goreВрх странице