ШКОЛА ЛЕТЕЊА

Основна активност коју аероклуб изводи ради испуњења својих циљева јесте теоријска и летачка обука за пилота једрилице (SPL) и пилота авиона (PPL). 2009.године, после вишедеценијске забране извођења обуке због вертикалних препрека у близини полетно-слетне стазем, клуб је извршио инфраструктурне и организационе промене и добио одобрење од Директората цивилног ваздухопловства за извођење једриличарске обуке. Започета је теоријска и летачка обука више група полазника, али на нашу жалост 2010.године, након удеса једрилице Бланик Л-13 у Аустрији, на снагу ступа забрана за летење овог типа једрилице. У то време ово је једини тип једрилице на којем се врши обука у нашем аероклубу. Финансијска средства потребна за извођење радова на једрилици које је наложила Европска агенција за безбедност летења, била су и остала недостижна за аероклуб. Ова једрилица и даље није у летном стању, јер нам је неопходна знатна финансијска помоћ.

Неколико година уназад, неколицина чланова аероклуба је сопственим средствима купила приватне ваздухоплове и уз одређене услове ставила их на располагање аероклубу. Тако је 2016. године на једрилици ИС-28 део чланова успео да обнови своје једриличарске дозволе.Oчекујемо поновно добијање дозволе Директората цивилног ваздухопловства за извођење обуке за пилота једрилице.


Jedrilica IS28
Vitlo Herkules
Једрилица ИС28
Витло Херкулес

Након стицања дозволе за извођење једриличарске обуке, следећи циљ нам је стицање одобрења за извођење обуке за пилота авиона на авиону Cessna 152. Овим чином бисмо заокружили једну јако опширну и захтевну причу која ће аероклубу отворити нове могућности.


Цесна 152
Цесна 152
Цесна 152
Цесна 152

goreВрх странице